Alegerile care au loc pentru desemnarea noilor conduceri a organizatiilor teritoriale PNL au drept scop o revigorare si un nou suflu pentru partid pentru a reveni la procentele din 2014, imediat dupa alegerile prezidentiale.
Insa partidul are un mare handicap: ORGOLIUL. In general, partidele de dreapta s-au confruntat cu acest defect. Iar PNL a avut de suferit din cauza orgoliilor din partid. Si asta s-a putut vedea cel mai bine atat la algerile locale, cat si la alegerile parlamentare.
Atunci, dupa ce a trecut socul alegerilor, unii si-au asumat infrangerea si au demisionat din functiile de conducere, altii „s-au facut ca ploua”. Unii au inceput sa acuze, altii au cautat explicatii. Insa nimeni nu venea cu solutii sau cu un plan de reconstructie a partidului.
In cele din urma, s-a stabilit ca reorganizarea partidului sa se faca de jos in sus, si nu invers. Numai ca si in organizatiile teritoriale inca persista vechea problema de dupa fuzionarea PNL-PDL: neintelegerile dintre „vechii penelisti” si „vechii pedelisti”. Lucru sesizabil si la alegerile care se desfasoara in organizatiile teritoriale ale PNL.
La alegerile de sambata, 8 aprilie, pentru o noua conducere a organizatiei municipale a PNL Botosani, s-au format doua tabere. Lucru firesc intr-o societate democrata. Numai ca cele doua tabere sunt formate pe baza vechii neintelegeri: „vechii penelisti” si „vechii pedelisti”. Adica, tabara Viorel Iliuta – Costel Soptica si tabara Gabriel Alecsandru – Cristian Achitei.
Este adevarat ca cei din tabara Alecsandru – Achitei au mizat foarte mult pe tineri si pe o reformare profunda a partidului iar seniorii sa faca un pas in spate. Un prim exemplu si semnal fiind dat chiar de Catalin Flutur, care a demisionat din functia de lider a PNL Botosani.
In schimb, cealalta tabara, chiar daca a pus pe lista cativa tineri, totusi „grosul” taberei este formata tot din „batrani” (VEZI ARTICOLUL: SURPRIZE la PNL Botosani!). Mai mult, fostul presedinte a organizatiei municipale, care la alegerile parlamentare a obtinut un scor de 17%, a fost repus pe lista de candidati si, bineinteles, ales.
Partea buna a rezultatelor acestor alegeri pentru o noua conducere este ca este formata atat din „vechii penelisti”, cat si din „vechii pedelisti”. Este adevarat ca rezultatul nu este echitabil, dar poate reprezenta un prim pas spre omogenizarea acestui partid.
Prezent la Botosani, Ludovic Orban a declarat ca aceasta problema a „vechilor penelisti” si a „vechilor pedelisti” va disparea doar dupa ce va fi ales liderul national al liberalilor.
„Este adevarat ca inca persista aceasta problema dar care va disparea odata cu alegerea noului presedinte a PNL”, a fost raspunsul lui Ludovic Orban.
Pe de alta parte, asa dupa cum s-au desfasurat alegerile sambata, poate fi configurat, in mare, conducerea organizatiei judetene a PNL Botosani.
Asadar, presedinte ar putea fi Costel Soptica, prim-vicepresedinti, Cristian Roman si Cristian Achitei. Cam asta ar fi echipa care se poate forma dupa cum a fost tendinta in alegerile de sambata. La vicepresedinti este greu de preconizat nume, fiindca negocierile abia de acum incolo vor incepe. Doar atat ca la trezorerie, deocamdata s-a anuntat doar Maricel Macsim.
Asul din maneca pentru tabara Alecsandru – Achitei, pentru a putea castiga, este Catalin Flutur. Si cum membrii organizatiei municipale au acceptat sa-i dea un nou mandat lui Viorel Iliuta, in aceste conditii, si Catalin Flutur poate fi motivat sa candideze pentru un nou mandat. El are multe atuuri, dar principalul este ca, deocamdata, pentru PNL Botosani, este singura varianta care poate sa puna partidul „pe picioare” si sa-l aduca la scorul din 2014. Si, nu in ultimul rand, sa realizeze aceasta omogenizare intre „vechii” si… „vechii”.
Inclusiv, Ludovic Orban a avut cuvinte de lauda la adresa lui Catalin Flutur.
„Eu il consider pe Catalin Flutur un adevarat liberal. El a castigat Primaria in 2004 fiind candidatul PNL. A plecat cu Stolojan cand a aparut conflictul intre Tariceanu si o parte din echipa domnului Stolojan, dar domnul Flutur a ramas, este si va fi un adevarat reprezentant al liberalismului in Botosani. Eu sunt convins ca cei care vor candida la nivel judetean vor avea intelepciunea sa includa in echipele care ii sprijina orice membru de calitate indiferent unde si-a desfasurat activitatea pana la momentul fuziunii. Le-am recomandat membrilor sa ii aleaga pe cei mai buni, indiferent din ce formatiune au facut parte pana la momentul fuziunii”, a spus Ludovic Orban.
Deci, asa cum am spus la inceput, daca se va trece peste orgolii si peste neintelegerile dintre „vechii penelisti” si „vechii pedelisti”, PNL Botosani se poate SCHIMBA si sa aiba la conducere oameni capabili care sa faca atat o opozitie corecta fata de PSD, cat si sa obtina o victorie pe plan local.
Daca nu va fi votat Catalin Flutur presedinte PNL Botosani, partidul va fi sub 10% la urmatoarele alegeri. Va avea soarta PNTCD.