Va fi foarte complicat sa se tina de ce a promis… dar la fel de complicat sa nu se tina.
Pentru Romania acum este esential echilibrul relatiei cu SUA pastrat cu super-hiper-mega-profesionisti in Ministerul de Externe si la Economie, dar si la Aparare, care sa negocieze la sange in lupta cu eventualele deviatii diplomatice, economice sau militare.
9/11 este data din calendar.
Efectele evenimentului de azi sunt similare cu cele de dupa atacarea turnurilor gemene. Nu ma refer la lucrurile care se vad la suprafata – precum prabusirea burselor… Niciodata America nu va mai fi ce a fost.
Votul americanilor a schimbat paradigma sociala, politica, economica, de politica externa, de aparare a Statelor Unite.
Cetatenii americani, ucenici telespectatori ai Maestrului Vrajitor, au mers convinsi in directia sa. Dorinta de schimbare a lucrurilor a fost mai puternica decat prudenta. Spectacolul a fost mai important decat dovezile concrete. in societatea care a inventat corectitudinea politica si o practica uneori cu fervoare exagerata nu a mai contat misoginismul, rasismul, atacul la persoana.
America „profunda”, a oraselelor mici, a traditionalistilor, a invins in campania electorala cea mai polarizata din istorie America democrata si a minoritatilor care impuneau pana acum trendul politic.
Doamna Clinton – catastrofala infrangerea democratilor, in conditiile alternativei pe care au avut-o: Bernie Sanders – nu a fost convingatoare in discursul economic, nu a convins pana la capat clasa de mijloc, minoritatile, nici macar femeile americane care, chiar simtindu-se jignite direct de campania republicana, au votat surprinzator pentru Marea America viitoare promisa de Trump, pentru locurile de munca fagaduite.
Cum va arata realmente America viitoare? Cum va arata lumea cu Statele Unite avandu-l ca presedinte pe Trump?
Deja comentatorii politici si economici diplomati si „echilibrati” spun ca sistemul va corecta aberatiile unui presedinte eventual deviant.
Dar cum se va putea ca Trump sa NU construiasca zidul promis la granita cu Mexicul?
Cum se va putea ca presedintele american sa NU fie conciliant cu Rusia dictatoriala?
Va putea Trump sa nu se tina de cuvant si sa NU implodeze NATO punand problema contributiilor financiare ale tarilor membre?
Guvernul Coreei de Sud este chiar acum in sedinta de urgenta analizand febril perspectiva unei Americi care nu ar mai sprijini-o in situatia militara locala.
Ar fi minunat ca toate proferarile amenintatoare ale lui Trump sa fi tinut doar de show-ul electoral. Dar atunci chiar nu ar mai ramane nimic din ce a spus Candidatul – denumit de presa „cel mai nepregatit candidat din istorie” – in campanie.
Solutiile sociale, politice, militare presedintelui Trump sunt aproape in totalitate extremiste. Trump a vorbit despre autosuficienta economica, despre intoarcerea acasa a fabricilor americane, despre renuntarea la importurile din tarile manufacturatoare, sau despre uciderea in masa a dusmanilor Americii.
Ce poate acum, ca Presedinte, sa faca ALTFEL? Va fi foarte complicat sa se tina de ce a promis… dar la fel de complicat sa nu se tina.
Cum va iesi Trump, cum va iesi America si intreaga lume din aceasta dilema?
Uniunea Europeana primeste un nou pumn in plex dupa Brexit – care fericeste, dupa cum au si inceput sa declare, formatiuni politice extremiste antiunioniste.
Ce va face Europa triangulata centrifug de Rusia, Marea Britanie si Statele Unite?
Ce va face Romania in povestea care incepe in aceasta dimineata?
Avem o relatie semnificativa economica si militara cu Statele Unite.
Transpunerea in realitate a promisiunilor izolationiste sau destructuratoare ale NATO ne vor afecta enorm.
Sa speram ca presiunea re-echilibratoare a consilierilor si a politicienilor republicani vor mentine pe un curs firesc relatia administratiei Trump (da, e adevarat, incepe administrarea SUA de catre Trump!) cu Romania.
Avem nevoie de o relatie exceptionala intre presedintele Iohannis si noua administratie.
Ne trebuie, pentru a avea o sansa suplimentara, ca echilibrul relatiei cu SUA sa se pastreze super-hiper-mega-profesionisti in Ministerul de Externe si la Economie, dar si la Aparare, care sa negocieze la sange in lupta cu eventualele deviatii diplomatice, economice sau militare. Un cuvant important in dinamica pozitiva a relatiei cu America il vor avea serviciile secrete.
Foarte importanta va fi si implicarea in chestiune a oamenilor de afaceri, a intregii noastre emigratii din Statele Unite – care are atatia romani cu cariere exceptionale in cele mai diferite domenii.
Vorba vorbei americane: „Preparing for the worst, hoping for the best.”
Andreea Paul, deputat PNL