DOAR O VORBA: Parloaga din ograda

Deseori romanul este tentat sa traga cu ochiul peste gardul vecinului dand verdicte rautacioase despre tot ce vede.

Bineinteles, ignorand in acelasi timp parloaga cu leoparzi din propria lui ograda. Acesta este un semn al lasitatii noastre conservate in gena de-a lungul istoriei si care rabufneste ori de cate ori suntem prinsi in impas, in imposibilitatea de a ne autocenzura si a percepe realitatea in spectrala ei manifestare; cu bunele si cu relele ei.

Aceasta meteahna poate fi edulcorata doar privind logic spre tot ce se intampla in jurul nostru. Sub grilele ratiunii nu-si gasesc locul astfel de reflexe dobandite din frustrari.

Pe ecranul politicii aceste defecte sunt proiectate mai vizibil decat oriunde, atentia noastra e mai vie cand e vorba de cei carora le-am incredintat votul.

Vrei-nu vrei, esti cu ochii pe ei! Ma uit cu interes, cu uimire, dar in acelasi timp cu lehamite spre filmuletul „Rosia Montana”, care ruleaza de cateva luni in sala de spectacol a Guvernului Ponta. Si zau, sunt scarbit de tot ceea ce vad!

Actorii nostri politici fac niste roluri penibile, mai ales cei de la putere, habar nu au cum se conduce o tara aflata in pragul colapsului. Amatorismul lor e prea evident si deloc pe intelesul romanilor, telul lor e sa iasa basma curata dupa acest spectacol, ca nu cumva sa le fie afectate imaginile. Se insala, orice balba trage mai greu decat o prostioara rostita cu seninatate.

Am facut aceasta poza de grup pentru a-i putea decupa din tablou, cu tot cu apucaturi, pe cei care sunt rasfatati cu puterea si care isi bat joc cu seninatate paranoica de conationalii lor.

Indeciziile premierului se rasfrang asupra traiului nostru de zi cu zi. Protagonistul acestei proiectii politice de proasta calitate e Victor Ponta, care nu face decat sa-si amplifice imaginea de terchea-berchea politic, de om lipsit de orice verticalitate.

Un individ care gandeste cu doua masuri acelasi fenomen e un pericol public, de la un duplicitar te poti astepta la reactii neasteptate. Nu ma mira faptul ca dupa ce-a fost botezat, pe buna dreptate, „plagiatorul”, dupa ultimele reactii este „gratulat” cu apelativul „razgandacul”.

Si cum PSD a mers in tandem cu PNL, atat la alegeri cat si la guvernare, aceeasi atitudine, de instabilitate comportamentala, o adopta si Crin Antonescu. In cazul lui poate fi o scuza. Starea de continua somnolenta ii poate crea disfunctionalitati la nivelul logicii.

Si cum subiectul filmului tine de exploatarea miniera a aurului de la Rosia Montana prin folosirea cianurii, vreau sa spun ca traim in mileniul III si ca protectia mediului e o prioritate pentru toata lumea, numai ca ai nostri alesi cand aud cuvantul „cianura” intra in trepidatie, de parca electoratul le-ar picura-o cu pipeta direct pe buletinele de vot.

Reactiile lor sunt a unor lasi, in loc sa cantareasca proiectul in functie de interesul national, sa-l supuna unui studiu aprofundat si unei dezbateri publice autentice, cu implicarea activa a societatii civile, ei se multumesc sa arunce privirea peste gard, spre occident, acuzandu-l de tot felul de interese oculte. Cu siguranta, leopardul e in curtea noastra. Daca uselistii nu-l dreseaza la timp, in 2016 vor fi haliti cu fulgi cu tot. (Lucian Alecsa)

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.