IMBARLIGATURI AFACERISTO-DOCTRINARE

andrei dolineaschi
Andrei Dolineaschi a devenit mai important dupa ce-a terminat-o cu politica, procurorii DNA i-au resuscitat imaginea, l-au scos din spatele lui Victor Ponta asezandu-l pe acelasi palier cu acesta. 

Numai ca-i vorba despre palierul coruptiei. In 2012, multi botosaneni au trait o mare surpriza. E drept, placuta, asta cand l-au vazut pe deputatul de Dorohoi ca al treilea om al PSD-ului, mereu in dreapta premierului. In acele clipe, brusc, a crescut si imaginea doamnei senator Doina Fedorovici, care era privita de electoratul din zona drept complementaritatea ideala a politicii botosanene, cu reprezentare in Parlamentul Romaniei. Unde mai pui ca doamnei senator i s-a umflat si ovazul in gusa cand s-a vazut atat de luata in seama, nu era intalnire sa nu se afiseze cu un buchetel de flori parfumat in manuta si  cu doua-trei promisiuni in gusa, sa le zambeasca tandru celor prezenti. Intre timp, memorase si-un cliseu mitomatic care sa dea bine auzului  celor din preajma. Nu voi insista pe latura pur politica a domnului deputat Andrei Dolineaschi, pe asta o vom aduce sub lupa doar atunci cand se leaga de afacerile sale necurate, cand a folosit in mod abuziv  trambulina politica pentru a-si umple teschereaua din banul public, direct sau prin intermediari. Nu este un alt om politic de-al locului care sa fi avut  o evolutie asa fulminanta. Zau, pe langa faptul ca este un slab orator, este si lipsit de carisma! Un coleg de partid l-a caracterizat in felul urmator: „se vrea un golanas stilat, dar nu-i nici barbat adevarat.” Deh, nimic de contestat, social democratii se cunosc foarte bine intre ei!
 
PRIMELE TREPTE, PRIMELE TEPE
 
Dupa ce-a terminat studiile, Andrei s-a gandit ca cel mai bun culcus pentru o viata de huzur este politica. Zis si facut. Nici bine nu i se uscase cerneala de pe diploma ca a si ajuns la Bucuresti ocupand functia de consilier parlamentar la cabinetul lui Serban Mihailescu, zis Miky Spaga, unul dintre cei mai controversati politicieni din Romania, agatat in mai multe dosare de coruptie si condamnat pentru port ilegal de arme de vanatoare. Din 1998 si pana in 2004, imberbul Andrei Dolineaschi i-a plimbat acestuia diplomatul. Tot pe atunci, intr-o totala suprapunere de cativa ani (2001-2005) a fost si consilier la Secretariatul General al Guvernului Nastase, moment in care s-a imprietenit la catarama cu Victor Ponta, pe atunci seful tineretului social democrat si falanga activa de premier. 
 
In 2006 il gasim pe Andrei  alaturi de Dan Andronic, Presedintele First One Communication, in conducerea companiei,  primind o suma  consistenta pentru  drepturi de autor. Ciudat. Cu ce s-o fi indeletnicit in acei ani, numai el stie. Am mai aflat ca in perioada 2005-2008 a lucrat ca si consilier la S.C Polisano S.A Sibiu, cea mai galonata societate de furnizare de medicamente si materiale medicale din tara, ce are si un lant de clinici si spitale. Conform declaratiei de avere din 2008, a fost rasplatit binisor pentru munca prestata. Intrebarea fireasca: pe cine a consiliat dumnealui la aceasta firma, stiind faptul ca specialitatea lui este cea de profesor de filozofie? Aici e prima lovitura data de catre familia Dolineaschi banului public. E foarte simplu de inteles, din 2004 doamna Nicoleta Dolineaschi, sotia lui Andrei, lucra in cadrul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, institutie ce se ocupa cu decontul medicamentelor catre farmacii si catre prestatorii de servicii medicale din spitale, fie de stat sau private, implicit si spre societatea Polisano. Sunt convins, o atenta privire a procurorilor  spre acea perioada ar scoate la iveala multe nereguli.  Stim foarte bine cum a sfarsit patronul acestei societati. Oare de ce? Fiind dintr-o familie de medici, plus ca si sotia lui este medic, Andrei pare foarte  preocupat de piata de medicamente. Nu cumva prin  aceasta forma de angajare la Polisano se sifonau niste bani ”para-ndarat”? Unde mai pui ca-n acea perioada domnul Andrei Dolineaschi lua bani si de la Botosani, in calitate de consilier judetean. Asta da, nesimtire!
 
TRAFIC DE INFLUENTA COMIS PRIN… INDULGENTA
 
Privind foarte atent spre modul de exprimare politico-pragmatica a domnului deputat Dolineaschi pot afirma fara a ma insela ca domnia sa, pentru obtinerea unor mici avantaje, a fost foarte indulgent cu pregatirea profesionala a celor promovati politic. Este stiut faptul ca el a fost cel care a numit toti sefii de institutii deconcentrate din judetul Botosani. Dar plaja lui preferata  de actiune haiduceasca este tot domeniul medical, de data asta in coroborare cu teritoriul finantelor. Stim foarte bine ca domnul deputat Dolineaschi apare in dosarul penal al domnului Govor, vicepresedintele Consiliului Judetean Satu Mare, fiind acuzat pentru trafic de influenta in dirijarea unor indivizi ”generosi” spre sefia ANAF. E simplu de extras ideea din acest context, concluzionand ca deputatul nostru de Dorohoi, in perioada cat a fost al treilea om in PSD, a fost insarcinat cu gestionarea acestui domeniu  de activitate. Tragand cu privirea peste tara, nu putea sa-i scape din ochi chiar propria lui ograda. Incepand cu 2013 si la Botosani ANAF-ul a trecut in  reorganizare. Din toata agitatia produsa de  noua forma  de regionalizare a institutiei a aparut si un post de inspector la Directia de Antifrauda Fiscala – Directia Regionala Suceava. Stresul incepu sa puna stapanire pe finantistii disponibilizati, mai ales pe fostii lucratori ai Garzii Financiare, institutie absorbita intre timp de ANAF. La concurs pentru postul de inspector la Antifrauda s-au inscris cativa profesionisti de exceptie, dar si cativa novici. Unul dintre candidati vedea din mediul privat, pe nume Cojocariu Roland Nicolae, despre care se stiau putine lucruri privind experienta sa financiara, era privit ca un simplu ”distribuitor de medicamente”, dar foarte pilos, fiind considerat un fel de falanga a lui Andrei Dolineaschi. Comisia concursului a jucat dupa clasicul scenariu brevetat de PSD; indiferent ce note se iau la scris, departajarea trebuie facuta la proba de interviu, vorba aia:”scrierile raman, in schimb, vorbele nu sunt legate la dosar”. La proba scrisa, domnul Roland Nicolae Cojocariu a primit 57,5 puncte, foarte multi dintre concurenti avand  punctaje cu mult  mai mari. De exemplu, domnul Calimandruc Teodor Cristian, care are o bogata activitate in depistarea evazionistilor fiscali, a primit 77,5 puncte, dar probabil ca nu a corespuns politic.
 
 
   
SUVEICA ”FARMACIILOR”  SI COMISIONAREA ”DISCRETA” A DEPUTATULUI  PRINTR-UN MEMBRU AL FAMILIEI
 
Acum sa va punem la dispozitie profilul profesional al… marelui finantist Cojocariu C. Roland Nicolae, promovatul lui Andrei Dolineaschi. Din  2007 si pana in ianuarie 2008 il gasim la Inspectoratul Scolar Botosani cu norma intreaga,  dupa care se transfera la firma SC ROLIV MED SRL, patronata de sotioara lui,  avand ca obiect de activitate vinderea de medicamente prin farmacie. Aici incepe sa se joace cu angajarea si dezangajarea, dupa un stadiu de munca la firma respectiva trece cateva luni  in somaj, beneficiind in aceasta perioada de ajutor de la stat. Din 2011 apare pe firma MONAFARM PLUS, controlata tot de familia Cojocariu, prin aceeasi doamna asistent de farmacie Livia Cojocariu, nimeni alta decat sotia sa. Aceasta societate are farmacii in mai multe localitati: Havarna, Hudesti si Dersca  si un punct de lucru la Lozna. Este bine sa tragem cu ochiul asupra traseului acestui lant de farmacii. Stim ca doamna Mariana Otilia Dolineaschi, mama deputatului, este farmacist de profesie, dupa 1990 a lucrat la mai multe farmacii din judet. Din ianuarie 2010 doamna Dolineaschi figureaza ca angajata la S.C CONCEPT PHARM DISTRIBUTION SRL, firma ce apartine tot familiei Cojocariu, cu punct de lucru la Havarna, avandu-l ca administrator pe un domn Tarbuzan George. Atentie, aceasta farmacie nu a avut contract cu Casa de Asigurari de Sanatate Botosani, lucru ce pare suspect atata timp cat celelalte doua farmacii aveau, e vorba de Dersca si Hudesti! De ce oare? Sa nu fie controlata? Sa se deconteze ceva retete masluite? Facand un mic sondaj in randul beneficiarilor de medicamente din localitate am fost surprins sa constat ca havarnenii nu o cunosc pe doamna farmacista Dolineaschi. Din 2015 toate cele 3 societati ale doamnei Cojocariu Livia s-au…compactat in una singura sub denumirea de S.C MONAFARM PLUS S.R.L., care are un numar de 14 angajati: Cojocariu Livia, Dolineaschi Maria Otilia, Puiu Tania, Hapau Daniela, Tarbuzan Anca Mihaela, Gradinariu Ioana-Maria, Cozar Catalina, Burueana Rodica, Oprea Cornelia, Rapiga Mihaela, Olariu Roberta-Mihaela, Ivaniciuc Alexandra Ioana, Turcanu Georgeta-Jeni si Hemcinschi Marius. Dupa cum vedeti, mama domnului deputat este prezenta in organigrama societatii. Conform legii de functionare a farmaciilor, a furnizorilor de medicamente,  la articolul 7 se specifica : ”unitatea are obligatia sa asigure prezenta unui farmacist in farmacie si la oficinele locale de distributie pe toata durata programului de lucru declarat”. Este de inteles, doamna Dolineaschi Mariana Otilia este in varsta, se apropie de 67 de ani, oare de ce este ”fortata” sa figureze pe anumite state de plata? La aceasta intrebare doar partile coabitante, adica familia Cojocariu  si Andrei Dolineaschi, pot raspunde in cunostinta de cauza. Ii las pe cititori sa realizeze ce mizerii se ascund in spatele acestor scenarii.
 
 
 
RICA, IEPURASUL FARA DE FRICA
 
Daca aveti curiozitatea sa trageti cu ochiul peste declaratiile de avere ale lui Andrei Dolineaschi si ale sotiei sale Nicoleta Dolineaschi veti vedea ca intre cele doi exista o totala lipsa de comunicare sau poate ca criteriile de evaluare ale averii difera din motive de… gusturi. Normal ar fi fost ca sa-si piarda  cateva minute si pentru acest aspect, sa se puna de acord cu valoare bunurilor comune. Poate ca asa ar fi cantat aceeasi partitura privind autoturismul Mitsubishi Lancer, preluat cu doar 18.000 de euro de la Victor Ponta. Atentie, in declaratia de avere a lui Andrei Dolineaschi din 13.06.2012 apare achizitia acestui autoturism, dobandit in 2012 prin ”preluare leasing”, numai ca nu apare si faptul ca  i-ar fi dat lui Victor Ponta si banii. Nu cumva niste euroi au fost supusi unui… tratament de spalare? Deja procurorii de la DNA au pus lupa pe acest matrapazlac. Deputatul nostru nu lucreaza singur  in astfel de situatii delicate, de cum a ajuns deputat si-a pus soferul consilier la cabinetul sau de parlamentar, dupa care l-a avansat ca ”inaintemergator”, adica un fel de ”berbec” care sa sparga zidurile in cazul in care cineva ar fi indraznit sa i se impotriveasca. Este vorba despre Viorel Palamaru, zis Rica fara de frica. Si cum pentru absorbtia de bani e nevoie de-o societate,  domnul consilier a pus la dispozitie propria lui firma: SC X-TEL SRL Dorohoi, avand ca activitate de baza: transporturi rutiere de marfuri. Este de ajuns sa priviti la graficul care evidentiaza veniturile totale pe ani calendaristici. Nu-i deloc greu de concluzionat: dupa instalarea sefului sau in primplanul conducerii PSD, afacerile domnului Rica Palamaru s-au dublat, ajungandu-se la sume astronomice, in 2013 si 2014 la peste 11 miliarde de lei vechi pe an. Ciudat, profiturile n-au suportat aceleasi cresteri. Oare de ce? N-o fi vorba si aici de-o spalare de bani? Ingineriile financiare ale acestui domn merita mai multa atentie, promit sa ma ocup cat de curand de tupeul lui de mare afacerist.
 
 
LUCIAN ALECSA
 
 
 

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.