Cateva LUCRURI MARUNTE care TIN o CASNICIE PUTERNICA

Unii spun ca sunt secrete care tin o casnicie puternica. Sunt putini oamenii care ajung la batranete sa spuna ca alaturi de partenerul de viata si-au implinit sfera, ca au gasit jumatatea perfecta. De fapt perfectiunea intr-o casnicie nici nu exista. Dar acolo unde lucreaza intelepciunea, isi face casa si starea de bine. Poate chiar fericirea, daca vrem cuvinte mari. 

Ca sa construiesti o casnicie frumoasa iti trebuie intelepciune. Multa intelepciune. Dar merita efortul, pentru ca „acasa”, acel mediu familial pe care ti-l construiesti zi de zi, inseamna in foarte mare parte calitatea vietii tale. Poate fi acel strop de liniste, de implinire, de care viata ta are nevoie ca planta de apa. 
 
Daca te intrebi de ce nu gasesti acea liniste porneste de la a te intreba ce faci tu in acel spatiu numit „acasa”. Oare intri pe usa si arunci poverile vietii de afara in spatele partenerului de viata sau al copiilor, rabufnind si imprastiind frustarile ca pe niste reprosuri la adresa celor pe care ii numesti „dragi” ? Oare toata energia negativa o aduci cu tine si o imparti acestora ? Da, e firesc ca atunci cand esti plin de nervi sa nu poti sa te golesti de starea asta brusc, cum ai trecut pragul casei. Dar poti sa stai de vorba cu partenerul de viata, sa-i spui ce te doare si el sa te asculte, nu sa cauti motive pestru a-ti descarca furia pe cei de acasa. 
 
Tu cand ai incercat ultima oara sa aduci o stare pozitiva in familia ta ? O vorba buna, o lauda la adresa partenerului, o mangaiere, o invitatie la o plimbare, etc, etc… Totul este sa vrei tu. Incearca prin a face tu acesti pas, fie ca esti femeie, fie ca esti barbat si sunt mari sanse sa vezi acelasi raspuns din partea partenerului. Vei vedea ca viata poate fi mai frumoasa, in ciuda multelor greutati cu care vine spre noi.
 
Cand vezi un cuplu trainic, te gandesti care este secretul celor doi pentru o casnicie puternica, chiar daca reteta suta la suta sigura nu exista. Uneori e bine sa apleci urechea si spre ce spun specialistii in psihologia cuplului.
 
Iata cateva sfaturi :
 
Cunoaste-ti partenerul si nu incerca sa-l schimbi
 
„Primul lucru pe care il observam la cuplurile fericite este ca se cunosc foarte bine, stiu care sunt diferentele dintre ei si, mai ales, nu incearca sa schimbe cealalta persoana”, explica Darren Wilk, psihoterapeut, specialist in psihologia cuplului.
 
Cererile sunt favoruri, nu obligatii
 
Atunci cand ii ceri sotului sau sotiei sa faca anumite treburi (fie ca e vorba de treburi casnice sau care au legatura cu copiii), acestea ar trebui prezentate ca si cand ti-ar face un favor, si nu ca si cand ar fi o obligatie de-a lui/ei. „Atunci cand iti prezinti nevoile, spune-le cu pozitivitate, nu cu negativitate”, explica Wilk.
 
Fii pozitiv!
 
Cuplurile nefericite sunt, de obicei, concentrate pe negativitate. NU incerca sa descoperi in fiecare zi lucrurile care nu-ti plac la partener, ci lucrurile care iti plac la partener. Daca nu faci asta, in loc sa-ti umpli inima de bucurie, o sa ai parte numai de frustrari.
 
Rosteste cu voce tare aprecierile
 
Cuplurile uita deseori sa se laude. 
 
„In urma unei cercetari pe care am avut-o la Institutul Gottman, s-a dovedit ca pentru a avea o casnicie fericita, la fiecare moment negativ, trebuie sa existe macar unul pozitiv: o lauda, o incurajare, o atingere afectuoasa, o privire dragastoasa, un compliment. Cel putin de trei ori, spune-i ceva pozitiv partenerului tau de viata”, explica Darren Wilk.
 

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.