Home Social CUM iti dai seama ca ai DIABET? Este o boala tacuta, dar...

CUM iti dai seama ca ai DIABET? Este o boala tacuta, dar CATEVA SEMNE tot iti da

Se spune despre diabet ca este un dusman care loveste pe tacute. Nu stii cand iti da lovitura. Numai ca, daca te cunosti bine, poti sa banuiesti cand ceva nu este in ordine cu organismul tau si sa te prezinti la medic pentru consultatie. Ce simptome ar trebui sa te ingrijoreze si sa iti aduca banuiala ca diabetul s-a instalat ?

In primul rand, o sete anormala, poate fi un semnal de alarma. Vorbim de o sete care nu mai trece. Mai ales pe timpul noptii, cand aceasta sete asociata si cu o urinare frcventa. Daca organismul isi ia apa din sange pentru a dilua glucoza si implicit urinezi mai des, vei fi deshidratat si vei simti nevoia de a bea mai multa apa.
 
Un alt semn, care insa apare si in alte afectiuni grave sau mai putin grave este slabiciunea, oboseala.
 
Si tot glucoza ar fi cauza. Glucoza din mancarea consumata ajunge in sange unde insulina ar trebui sa contribuie la tranzitia acesteia in celulele corpului. Celulele o folosesc pentru a produce energia de care avem nevoie pentru a trai. Daca insulina e inexistenta sau daca celulele nu reactioneaza la ea, atunci glucoza ramane in sange. Astfel celulele nu mai au energie si te simti epuizat.
 
Unii pacienti au explicat ca prezentau furnicaturi sau amorteala la maini, picioare sau labele picioarelor 
 
Acest simptom se numeste neuropatie. Apare gradat, in timp, pe masura ce nivelurile ridicate de glucoza din sange deterioreaza sistemul nervos, mai ales la extremitati. Diabetul de tipul 2 se instaleaza gradat, si este posibil nici sa nu iti dai seama ca esti bolnav. Asadar, nivelul de glucoza din sange poate sa fi fost mare pe o perioada mare de timp inainte ca un diagnostic sa fi fost pus. Leziunile la nivelul nervilor pot aparea fara iti dai seama. Neuropatia se poate ameliora atunci cand este tinut sub control strict nivelul de glucoza din sange.
 
Alte semne sau simptome care pot aparea: vedere incetosata, piele uscata sau iritata, infectii frecvente, taieturi sau sangerari care se vindeca foarte greu.
 
Toate acestea sunt semne ca ceva nu e in regula. Din nou, cand aceste semne sunt asociate cu diabet, sunt rezultatul unui nivel ridicat de glucoza in sange. Daca se observa oricare dintre aceste simptome, drumul la medic este obligatoriu. Acesta iti poate spune daca ai de ce sa iti faci griji. 
 
La persoanele tinere diabetul are o simptomatologie mai agresiva. De aceea, bolnavul vine la medic in scurt timp de la declansarea simptomelor. Acestea sunt: scadere in greutate, persoana are o foame destul de importanta desi slabeste; de asemenea are un miros mai special de acetona, urineaza foarte des, ii este foarte sete si are uneori si infectii – viroze, tuberculoze.
 
Diabetul de Tip 2
 
La persoanele care sint diagnosticate cu diabet deTip 2 simptomatologia este insiduoasa, se manifesta mai putin accentuat, pe parcursul unor ani chiar. Printre simptomele care pot semnala existenta unui diabet ar fi si durerile de picioare, somnolenta nejustificata. 
 
Multi pacienti cu aceasta boala, cand ajung la medic se plang ca de ceva vreme tot slabesc desi maninca la fel de mult sau mai mult ca inainte. Si,  paradoxal, unii pacienti sustin ca simt mereu nevoia de a consuma dulciuri.
 
Persoane care au risc crescut de a face diabet de tip 1 
 
– persoanele cu predispozitie genetica; 
 
– persoanele cu o ruda de gradul I cu diabet zaharat de tip 1; 
 
– geamanul fara diabet al unui pacient cu diabet zaharat de tip 1;
 
– descendenti din parinti cu diabet zaharat de tip 1 (pe mai multe generatii, de exemplu, daca aveti un bunic sau un strabunic care a avut diabet tip 1).
 
Persoane cu risc crescut de a face prediabet si diabet de tip 2 
 
– geamanul monozigot al unui pacient cu diabet tip 2 (50%);
 
– rude de gradul I obeze ale unui pacient cu diabet zaharat tip 2 (50%);
 
– femeile care au nascut un copil cu greutate mare la nastere;
 
– persoanele varstnice (peste 60 de ani) sedentare si hipertensive (30%); 
 
– persoanele obeze (25%);
 
– persoanele cu rude de sange cu diabet (inclusiv bunici, strabunici – 25%).
 

2 COMMENTS

  1. Va rog daca ati putea sa imi spuneti care sunt parametri analizelor de sange si urina in raport de varsta (am 59 ani si 98 kg) care sa traga un semn de alarma unei persoane care nu a avut diabet si nu are diabet, ca la analize se arata ceva dar nu stiu daca sunt cu diabet, de ex.am -glicemia 150; trigliceridele serice 150;colesterol seric 228;LDLcolesterol 138;glucoza normal; uree serica 32; nu am diabet dar as vrea sa stiu daca nu sunt acum inca nu am mers la medic,ca am mai facut niste analize in trecut si medicul era sa ma diacnosticheze cu diabet daca nu eram inspirata sa le mai repet ,si dupa ce am dus analizele sa mirat nu i-a venit sa creada,asta cu ani in urma, eu fac 1,2 ori pe an analize toate .va multumesc

Comments are closed.

Exit mobile version