HALLOWEEN 2013: obiceiuri si traditii

In ultimii ani a patruns in Romania o sarbatoare care nu isi are originea pe meleagurile noastre, si anume Halloween-ul. Descopera de unde vine aceasta celebrare si ce traditii are fiecare tara pentru aceasta sarbatoare, HALLOWEEN.

In Google Doodle-ul pentru HALLOWEEN 2013 cu VRAJITOAREA DE HALLOWEEN 2013, utilizatorii iau locul unei VRAJITOARE DE HALLOWEEN si combina diverse ingrediente, cum ar fi oase, mere, otravuri sau capete de mort, pentru a crea o potiune de HALLOWEEN 2013.

In functie de combinatii, utilizatorilor le sunt afisate apoi 6 animatii interactive de HALLOWEEN, cu fantome, monstri, schelete si alte creaturi infricosatoare de HALLOWEEN.

Halloween-ul este o sarbatoare de origine celtica. Numele de halloween vine de la expresia all hallows’ even, din limba engleza, ceea ce reprezinta numele unei sarbatori crestine numita a tuturor sfintilor ajunul zilei tuturor sfintilor. Denumirea a fost prescurtata in „Hallowe’en” si apoi in Halloween.

Ceea ce este specific sarbatorii de Halloween si cu ceea ce asociem noi tot timpul aceasta sarbatoare este dovleacul cioplit in diverse forme, dar in special in personaje infricosatoare.

Altceva ce este specific acestei sarbatori si ca un obicei, dar care la noi nu a fost preluat inca, este faptul ca in aceasta noapte copiii se costumeaza in cele mai ciudate si infricosatoare costume, in vrajitori, mumii, schelete, stafii sau alte personaje sinistre si colinda pe la case punand intrebarea „Trick or treat?”, ceea ce s-ar traduce „Pacaleala sau dulciuri?”. Aceasta fraza se interpreteaza ca o amenintare, ca daca nu vor primi dulciuri, atunci persoanei careia i s-a colindat i se va face o farsa, scrie curierulnational.ro.

In multe tari in seara zilei de Halloween si cateodata si in seara premergatoare acesteia se organizeaza diverse parade si carnavaluri prin care este serbat Halloween-ul.

Legenda spune ca pentru a se evita eventuale pericole si pentru a nu fi posedati de spirite oamenii nu isi incalzeau casele pentru a nu le face vulnerabile. De asemenea, legenda spune ca daca acestea erau reci spiritele fugeau. Totodata, se deghizau in monstri iesind pe strazi si facand mult zgomot pentru a le speria. Treptat aceste ritualuri au devenit populare si in Roma antica.

In America sarbatoarea de Halloween este un amestec de credinte religioase, ritualuri si traditii pagane. Imigrantii irlandezi au fost cei care au adus in America Halloween-ul.

Ca si in alte parti ale lumii sarbatoarea este respectata foarte mult in Canada. Credintele celtice potrivit carora spiritele vin printre cei vii sunt respectate in aceasta tara.

Chiar daca nu este considerata o sarbatoare traditionala, cu entuziasm si mult zel este foarte populara in randul copiilor din Germania. Acestia asteapta 31 octombrie intreg anul pentru a strange dulciuri si pentru a se imbraca in costumele special create.

In ultimii ani, popularitatea acestei sarbatori a atins culmi inimaginabil de mari si in Italia. Halloween-ul este chiar mai popular decat sarbatoarea de origine italiana numita „Carnevale”. Japonezii sarbatoresc de Halloween in numele lui O-Bon. Festivalul O-Bon este asimilat cu cel al Halloween-ului si este serbat de pe 13 pana pe 15 iulie.

La fel ca in celelalte tari si in Mexic sarbatoarea de origine celtica este aniversata cu mult entuziasm. Chiar daca intreaga lume respecta Halloween-ul, fiecare tara il serbeaza in mod diferit.  De Halloween sau „Mischef Night” in unele parti ale Regatului Unit oamenii obisnuiesc sa isi scoata usile din balamale. Legenda spune ca pentru a fi feriti de spiritele rele usa ar trebui aruncata intr-un iaz.

In Romania, Halloween-ul se sarbatoreste de cativa ani si de obicei cluburile organizeaza diverse petreceri cu aceasta tematica in care oamenii se deghizeaza in diverse personaje infricosatoare. Alte traditii ce mai au loc legate de aceasta sarbatoare sunt excursiile care pot fi facute la Castelul lui Vlad Tepes.

Castelul Bran a fost inclus intr-un top al celor mai inspaimantatoare zece destinatii de Halloween, realizat de un site turistic, alaturi de alte locuri celebre pentru istorii terifiante precum Hollywood si Triunghiul Bermudelor.

„Poate nu ai nevoie de usturoi si tepuse cand vizitezi Castelul Bran din Transilvania, Romania, dar adevarul terifiant despre groaznicul print Vlad te va face cu siguranta sa te uiti in spatele tau cand vizitezi castelul”, sunt de parere autorii acestui top, editorii site-ului Hotwire.com, care plaseaza castelul Bran pe locul 9.

Ei vorbesc despre reputatia de sadic a lui Vlad Tepes, binecunoscuta in toata lumea. „Desi nu se credea despre el ca este un vampir, inumana lui sete de sange a fost elementul declansator pentru romanul lui Bram Stoker «Dracula»”, mai scriu autorii acestui top, care spun ca acest castel poate fi vizitat pentru a simti „mania lui Dracula”.

Liderul topului este Hollywood, Los Angeles, care, desi este un loc stralucitor, a fost marcat de multe tragedii. Se spune ca stafiile lui Marilyn Monroe si Montgomery Clift inca bantuie Hollywood Roosevelt Hotel, iar alte fantome „locuiesc” in Grauman’s Chinese Theatre, dar si pe semnul „Hollywood” care vegheaza cartierul cinematografiei. Exista, de asemenea, un tur al celor mai celebre cazuri de crima, fiind amintite, printre altele, Sharon Tate si Janis Joplin.

In acelasi top au mai fost incluse, in ordine, Salem, Massachusetts (procesul vrajitoarelor din 1692), New Orleans, Louisiana (Mardi Gras, voodoo si vampiri), Sleepy Hollow, New York (legenda calaretului fara cap), Edinburgh, Scotia (atacuri militare sangeroase, torturi si executii), Praga, Cehia (fantome rautacioase, un golem care ar proteja cartierul evreiesc, Castelul din Praga), Triunghiul Bermudelor (cele mai misterioase disparitii – peste 50 de nave si 20 de avioane), Paris, Franta (catacombele, cimitirul Père Lachaise etc.).

Ultima pozitie a topului este ocupata de Moscova, Rusia, marcata de legende sumbre si spirite vechi de sute de ani, cu o retea de catacombe care include o camera de tortura si un pod care a fost locul unei sinucideri in masa.

Curiozitati despre Halloween

Halloween este o sarbatoare de origine celtica, preluata de multe popoare din lumea occidentala si nu numai. Halloween se sarbatoreste in noaptea de 31 octombrie, precedand sarbatoarea crestina Ziua tuturor sfintilor de pe 1 noiembrie.

Obiceiuri specifice de Halloween sunt realizarea de dovleci sculptati, luminati cu ajutorul unor cu felinare, folositi la decorarea caselor si gradinilor sau ca lanterna, dar si costumarea in personaje desprinse din povestile de groaza. Copiii costumati astfel colida din casa in casa si sunt recompensati cu dulciuri pentru creativitate. Cele mai populare dulciuri pregatite pentru aceasta sarbatoare sunt merele glazurate.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.