Ocazia „școlii altfel” a fost folosită de un profesor de la C.N. „A.T. Laurian” pentru a organiza un eveniment nu doar inedit ci și cu o mare încărcătură emoțională.
Clasa a IX-a B a fost luată de diriginta Elena Alecsa într-o excursie până la București, pentru a se întâlni cu laurieni ai generațiilor trecute care acum sunt profesioniști ce fac performanță în diverse domenii, sau sunt studenți ai unor universități de renume din capitală.
Confruntarea dintre generații a avut loc la începutul lunii martie într-o sală de conferințe a unui hotel din capitală, iar provincia a fost foarte impresionată de numărul mare de laurieni bucureșteni ce au răspuns invitației doamnei profesoare.
Nu mai puțin de 20 de botoșăneni care au absolvit Laurianul și care acum profesează în capitală au lăsat programul obișnuit și au venit la întâlnire ca să vorbească, fie și pentru câteva minute, cu laurienii boboci din acest an.
Printre bucureștenii naturalizați s-au aflat Emilian Mihailov, profesor universitar la Facultatea de Filosofie a Universității București, actorul Dan Lupu, regizorul Adrian Tapciuc, IT-știi Sebastian Bradoschi și Bogdan Buche, Cosmina – Mihaela Covatariu-consilier la Ministerul Justiției, antreprenorul Codrin Epuraș, medicul stomatolog Veronica Pușcașu, Alexandra I.-ofițer în armată, Florin Gavril-consilier de stat la Guvernul României, Roxana Zugravu- profesor de engleză și creație, sau Mihaela Crăciun, actualmente educatoare, fostă Miss în Laurianul generației sale. Mihaela a venit la întâlnirea cu botoșănenii chiar de ziua ei, astfel încât a avut parte de un moment de „La Mulți Ani”.
Au ținut să fie prezenți și studenții Erica Irimia, Luca Pușcașu și Mihnea Pompaș de la Drept, Cristina Carciuc, de la ASE, dar și Ioana Mălina Lupu, de la Academia Tehnică Militară, specializarea Echipamente și Instalații de Aviație.
Au fost momente aparte în discuțiile ce au urmat, musafirii aflând răspunsuri la întrebările lor despre filosofie ca modalitate de a face bani, despre pașii spre carieră, despre valori și secrete ale unei vieți de succes. A participat la întâlnire și profesoara Violeta Băltuță, acum pensionară de București, dar unul dintre dascălii iubiți ai colegiului botoșănean.
„Generației tinere ii doresc, mai întâi, să aibă dorința de cunoaștere: curiozitatea de a merge dincolo de aparențe, să aibă surse variate de informare și să le verifice întotdeauna, să nu meargă numai pe căi bătătorite ci să-și formeze propriile opinii și să aibă curajul să le susțină cu argumente pertinente; să încerce cât mai multe opțiuni și să se oprească unde cred că se simt confortabil cu ei înșiși și cu cei din jur; să fie empatici cu cei mai puțin norocoși și, mai ales, să nu le fie teamă să se implice în tot ce ține de viață noastră, să se iubească și să iubească”, este un fragment din mesajul transmis elevilor de profesoara de limba și literatura franceză.
Întâlnirea cu seniorii laurieni a fost urmată de vizite ale unor locuri mai mult decât interesante, unde elevii au fost invitați de „mai marii” lor. Așa se face că botoșănenii au vizitat Facultatea de Filosofie, Televiziunea Română, Comitetul Olimpic și Sportiv Român, Academia Olimpică, Muzeul Sportului, Universitatea Națională de Educație Fizică și Sport, dar și Cărtureștii, pentru că Sabin Dumitriu, arhitectul librăriei Cărturești Carusel, este absolvent de Laurian, ca și soția sa, Simona Luiza Dumitriu. Botoșănenii n-au trecut cu vederea nici Muzeul „Grigore Antipa” și nici Teatrul Național, unde au urmărit piesa „D’ale carnavalului”.
Întâlnirea a lăsat impresii puternice participanților. Roxana Zugravu ne-a povestit cu lacrimi în ochi că „ne-am proiectat în trecut și ne-am amintit de noi în anii de liceu. Le-am povestit despre visuri, despre faptul că este important să ai un obiectiv, să fii, astfel, mai aproape de șansa de a fi fericit. Le-am spus că dacă nu au încă un vis, să caute prietenii visurilor lor: un mentor, un părinte, un bunic, o carte…”.
Roxana este absolventă a Facultății de Litere a Universității „Al. I. Cuza” din Iași și a trecut, în căutările sale, prin învățământul de stat, croitorie, design de bijuterii, pentru a fi acum angajata unui ONG și a se ocupa de copiii ucraineni ce au fugit din calea războiului. Le predă engleza și face ore de creativitate, ajutându-i să se focuseze și pe altceva decât pe război și necazuri. Toate acestea le-au aflat și bobocii laurieni, despre care Roxana spune că sunt mai maturi, mai serioși prin subiectele pe care le discută, decât au fost generațiile de altădată.