De la 1 aprilie devin valabile noile pachete medicale, care stabilesc la ce servicii medicale au dreptul asiguratii de sanatate, dar si persoanele care nu platesc asigurarea. De asemenea, se stabileste si cum trebuie sa procedeze o persoana pentru a-si schimba medicul de familie.
Potrivit noilor pachete medicale, valabile din 1 aprilie, asiguratii vor avea dreptul la mai multe consultatii la domiciliu.
Numarul consultatiilor efectuate de medicul de familie la domiciliul pacientilor se va dubla. In plus, gravidele vor avea dreptul la o consultatie pentru fiecare trimestru de sarcina si la o consultatie in primul trimestru de dupa nastere.
Modificarile la pachetul minimal de servicii si la pachetul de servicii de baza sunt incluse in Hotararea Guvernului nr. 205/2015, care a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 208 din 30 martie si care intra in vigoare de la 1 aprilie, scrie avocat.net.
Pachetul minimal de servicii este destinat persoanelor neasigurate in sistemul de sanatate, conform prevederilor Hotararii Guvernului nr. 400/2014. Actul include „servicii de ingrijire a sanatatii, medicamente si materiale sanitare numai in cazul urgentelor medico-chirurgicale si al bolilor cu potential endemoepidemic (adica infectioase – n.r.), monitorizarea evolutiei sarcinii si a lauzei, servicii de planificare familiala, servicii de preventie”.
Pachetul de servicii de baza este destinat persoanelor asigurate si „cuprinde serviciile medicale, serviciile de ingrijire a sanatatii, medicamentele, materialele sanitare, dispozitivele medicale si alte servicii la care au dreptul asiguratii”, asa cum scrie in documentul mentionat.
Pachetele noi nu pot fi puse in aplicare insa fara norme. Ministerul Sanatatii si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) trebuie sa emita cat mai repede si norme pentru aplicarea in 2015 a prevederilor referitoare la pachetele medicale si contractul-cadru pentru acordarea asistentei medicale.
Pentru fiecare situatie de urgenta pentru care se da primul ajutor sau care este rezolvata la cabinetul medical, se va acorda o consultatie pe persoana, indiferent daca aceasta este sau nu inscrisa pe lista unui medic de familie. Totodata, medicii de familie vor putea acorda o consultatie preventiva.
Pentru serviciile acordate pacientilor neasigurati, in regim de spitalizare continua si de zi, biletul de internare nu va fi necesar. In acelasi timp, internarea in spitalizare de zi se va face atat in cazul urgentei medico-chirurgicale, cat si in cazul epidemiologic (pentru bolnavii ale caror afectiuni nu necesita izolare).
Spre deosebire de regulile actuale, din 1 aprilie se va face si examinarea pentru constatarea mortii, cu sau fara eliberarea de acte medicale. In cazurile suspecte, in care este necesara o expertiza medico-legala, medicul nu va putea sa elibereze certificatul de deces.
Atentie! Persoanele neasigurate trebuie sa suporte in totalitate costurile investigatiilor paraclinice recomandate, tratamentul prescris de medicii de familie si activitatile de suport (exceptand, aici, examinarea pentru constatarea mortii si eliberarea certificatului de deces).
Daca in prezent medicii de pot acorda la domiciliu cel mult 21 de consultatii pe lunapentru persoanele care beneficiaza de pachetul de baza, din aprilie vor sa acorde maximum 42 de consultatii pe luna, insa nu mai mult de trei consultatii pe zi.
Aceste examinari se pot acorda asiguratilor nedeplasabili din cauza ca sunt invalizi, asiguratilor cu boli cronice (cu evolutie lenta) sau cu un episod acut ce nu permite deplasarea la cabinet, copiilor care au cel mult un an, copiilor cu varsta de pana la 18 ani cu boli infectocontagioase (ce se raspandesc usor) si lauzelor.
Examinarile pentru afectiunile cronice vor creste, de asemenea. Mai exact, pentru evaluarea clinica si paraclinica, prescrierea tratamentului si urmarirea evolutiei asiguratilor vor fi acordate cel mult patru consultatii/trimestru, in limita a doua pe luna, fata de o consultatie pe luna/trimestru, cum este in prezent.
In plus, pacientii asigurati vor putea apela la medicul de familie, in timpul programului de lucru in cabinet, pentru administrarea de medicamente (intramuscular, subcutanat, intradermic, intravenos sau perfuzabil).
Persoanele asigurate in sistemul medical autohton isi vor putea schimba medicul de familie cu ajutorul cardului de sanatate, mai dispune HG nr. 205/2015.
Mai exact, acest lucru va putea fi facut, dupa cel putin sase luni de la momentul inscrierii pe lista medicului, in baza cardului de sanatate si a unei cereri de inscriere prin transfer.
Persoanele care n-au card de sanatate din diverse motive justificate (refuza folosirea din motive religioase/de constiinta, au sub 18 ani, nu li s-a emis cardul, urmeaza sa li se emita un duplicat) isi vor putea schimba medicul de familie doar in baza cererii de inscriere prin transfer.