O BACTERIE MORTALA a bagat in alerta spitalele din Romania!

De la inceputul anului, tot mai multi romani care urmeaza tratamente cu antibiotice s-au trezit infectati cu Clostridium difficile, un microb care, initial, provoaca diaree puternica. Totul poate culmina cu disfunctionalitatea organelor interne, iar, in final, cu moartea pacientului. O simpla atingere a clantei este suficienta pentru a fi infectat.

Tot mai multe persoane care se interneaza in spitalele din Romania si au nevoie de interventii chirurgicale ajung sa contracteze o bacterie care poate cauza moartea. Este vorba despre Clostridium difficile, un microb tanar, care a aparut in Romania de cativa ani, dar care a avut o evolutie rapida si periculoasa, scrie libertatea.ro.

In anul 2010, au fost 20 de cazuri de infectii cu Clostridium difficile, in 2011 – aproape 140 de cazuri si 10 decese, in 2012 – aproape 440 de cazuri si 11 decese, iar in 2013 – peste 500 de cazuri si 8 decese, a precizat conf. dr. Gabriel Adrian Popescu, medic primar la Institutul National de Boli Infectioase „Prof. dr. Matei Bals” din Bucuresti.

Statisticile oficiale, raportate de Ministerul Sanatatii, arata ca, doar anul trecut, acest microb care a impanzit spitalele din tara a provocat 8.500 de imbolnaviri.

In plus, potrivit unui document oficial publicat pe site-ul Institutului National de Sanatate Publica, riscul de deces, doar pe cazurile inregistrate la Institutul „Matei Bals”, in perioada 2011-2012, a fost de 6%-10%, iar riscul de recidiva, de 25%.

Un mod important de aparare impotriva acestei bacterii este spalarea corecta a mainilor cu apa si sapun, mai ales in cazul persoanelor care au apropiati diagnosticati cu Clostridium difficile.

Cand acestia merg in vizita la rudele sau la prietenii din spital, este indicat sa poarte echipament de protectie (manusi, halat de unica folosinta) sau, daca bolnavul urmeaza tratamentul acasa, e bine ca totul sa fie dezinfectat in urma lui.

Nu trebuie sa folositi aceleasi prosoape cu el.

Spalati hainele bolnavului cu apa foarte fierbinte si separat de cele ale familiei, iar deseurile lui menajere colectati-le separat de celelalte.

In plus, este important sa stiti ca solutiile dezinfectante alcoolice de spalat pe maini nu distrug sporii acestei bacterii.

Clostridium difficile este o bacterie care exista in intestin la cel putin 3- 5% dintre adultii planetei.

„Colonizarea se realizeaza adesea in mediu spitalicesc, dar se poate produce si in afara spitalului – de exemplu, de la un membru al familiei care a fost spitalizat si are inca in intestin bacteria sau chiar fara o legatura aparenta cu mediul spitalicesc a unuia dintre cei apropiati. Colonizarea se produce printr-un simplu gest. Duci mana la gura si nu esti spalat bine, microbul poate ajunge in intestin!”, a explicat conf. dr. Gabriel Adrian Popescu.

Medicul atrage atentia si asupra antibioticelor care distrug o buna parte din flora intestinala.

„Cel mai important mod de prevenire a aparitiei acestei infectii este eliminarea excesului de tratament cu antibiotice (cand nu este necesar) si utilizarea acelor antibiotice cu risc mai redus de a determina infectia cu Clostridium difficile”, a incheiat conf. dr. Gabriel Adrian Popescu, de la Institutul „Matei Bals”.

Acesta a explicat si cum se manifesta boala care poate duce la moartea pacientului.

„Cea mai frecventa forma este aparitia scaunelor diareice, uneori cu febra si dureri abdominale. O forma rara, dar severa de boala este megacolonul toxic. Mai exact, tranzitul intestinal inceteaza (de la diaree, la fara scaun), apar insuficiente de organ, inclusiv un soc puternic, care poate fi urmat de decesul pacientului”, a mai explicat medicul Gabriel Adrian Popescu.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.