SALARIILE profesorilor din Occident, vizavi de cele ale profesorilor romani, dau o imagine clara a ceea ce se intampla cu sistemul de invatamant romanesc. Salariile reprezinta pana la urma o dovada a recunoasterii importantei sociale a unei categorii profesionale. Iar din acest punct de vedere, lucrurile nu stau deloc bine in Romania.
O statistica ce ia in considerare mai multe tari europene arata ca cei mai bine platiti profesori de liceu din Uniunea Europeana sunt cei din Elvetia, acolo unde salariul minim pe economie este de 2.700 de euro lunar.
Potrivit site-ului The Efficiency Index, profesorii elvetieni beneficiaza de un salariu anual brut de 68.000 de dolari anual. Si, atentie, alariul brut anual de 68.000 de dolari al profesorilor elvetieni nu cuprinde sporurile de vechime sau de performanta.
Urmeaza Germania in acest top al salarizarii in invatamant. Profesorii germani au un salariu anual brut de 53.000 de euro. Si in Portugalia i se acorda invatamantului o atentie sporita, situatie reflectata si in salarizarea celor care contribuie decisiv la calitatea educatiei din tara respectiva. Cadrele didactice din Portugalia sunt salarizate cu 34.000 de dolari pe an.
Profesorii din Romania ocupa ultimul loc in ierarhia salarizarii, cu doar 5.000 de dolari anual, adica de zece ori mai putin decat colegii lor din Germania, de exemplu.
Asta in conditiile in care, la clasa, profesorul roman are in medie de trei ori mai multi elevi decat cel din Portugalia, de exemplu.
Potrivit sursei citate, daca in Portugalia o clasa este formata doar din sapte elevi, in Romania, media este de 21 de elevi per clasa.
Datele prezentate de site-ul The Efficiency Index nu tin cont in stabilirea acestor clasamente de numarul de ore lucrate de profesori in fiecare tara, de numarul zilelor de concediu si de beneficiile sociale in caz de boala.
De ani buni, discutiile privind Legea unitara a salarizarii bugetarilor promit sa apropie de normalitate salariile profesorilor romani. Au ramas doar discutii. Iar ceea ce vedem ca se intampla acum nu ofera prea mari sperante celor ce lucreaza in scolile romanesti. Tot mai mult, legea mult asteptata, incepe sa se contureze ca o mare dezamagire: promisiuni mari pentru toti bugetarii, incertitudine privind existenta sursei de finantare credibile, si tratative „la secret” pentru o lege care se vrea a tuturor bugetarilor.