Home Economie FISC: Persoanele fizice cu venituri din activitati independente trebuie sa isi declare...

FISC: Persoanele fizice cu venituri din activitati independente trebuie sa isi declare baza de calcul pentru CAS pana la 31 ianuarie

Cum se calculeaza CAS
Potrivit Ordinului ANAF nr. 1176/2012, pentru stabilirea obligatiei lunare privind CAS se aplica acea cota de CAS corespunzatoare conditiilor normale de munca (31,3%) la venitul baza de calcul declarat in formularul 600 sau, daca este cazul, la venitul corectat de organele fiscale.
„Pentru stabilirea obligatiei trimestriale de plata privind contributia de asigurari sociale, compartimentul de specialitate insumeaza obligatiile lunare privind contributia de asigurari sociale aferente unui trimestru calendaristic”, se mai arata in actul normativ emis de ANAF. (Compartimentul de specialitate este structura cu atributii privind administrarea impozitului pe venit din cadrul organului fiscal in a carui raza teritoriala se afla adresa de domiciliu a contribuabilului sau adresa unde acesta locuieste efectiv, in cazul in care difera de cea de domiciliu).
Decizia de impunere privind obligatiile de plata cu titlu de CAS se emite in doua exemplare, dintre care unul este comunicat contribuabilului.
Ordinul ANAF mai precizeaza ca documentele primite de la contribuabil, precum si cele emise de organele fiscale pentru aplicarea procedurii de stabilire a CAS se arhiveaza la dosarul fiscal al contribuabilului.
Descarcati Declaratia 600 in formatul pentru imprimat (.pdf) de AICI.

Exit mobile version