Home Economie FISC: Persoanele fizice cu venituri din activitati independente trebuie sa isi declare...

FISC: Persoanele fizice cu venituri din activitati independente trebuie sa isi declare baza de calcul pentru CAS pana la 31 ianuarie

Anul trecut a adus o schimbare majora in zona contributiilor sociale, cele obligatorii datorate de persoanele fizice fiind colectate, din luna iulie 2012, de Fisc. Pentru contribuabili, modificarea a insemnat si o noua procedura de declarare a veniturilor pe baza carora autoritatile fiscale stabilesc suma pe care ei o datoreaza la sistemul public de pensii si un nou formular de completat. Anul acesta, declaratia in cauza se depune pana in ultima zi a lunii ianuarie.

Persoanele care obtin venituri din activitati independente datoreaza la sistemul de pensii o contributie de 31,3% din venitul declarat, adica venitul pentru care doresc sa se asigure. Trebuie sa stiti ca, potrivit reglementarilor, acest venit nu poate fi mai mic de 741 de lei (adica 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat – 2117 lei), dar nici mai mare de 10585 lei (echivalentul a de 5 ori castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat).
Declararea veniturilor care reprezinta baza lunara de calcul a contributiilor sociale se realizeaza prin depunerea la organul fiscal de domiciliu a unei declaratii privind venitul asigurat la sistemul public de pensii, formularul 600, introdus prin Ordinul ANAF nr. 874/2012.
Formularul pentru declararea bazei de calcul a CAS trebuie depus de:
• intreprinzator titular al unei intreprinderi individuale;
• membru al unei intreprinderi familiale;
• persoana fizica autorizata sa desfasoare activitati economice;
• persoana care realizeaza venituri din profesii libere;
• persoana care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala la care impozitul pe venit se determina pe baza datelor din evidenta contabila in partida simpla;
Atentie! Oricare dintre persoanele mentionate anterior nu trebuie sa depuna Declaratia privind venitul asigurat la sistemul public de pensii pentru ca nu mai datoreaza contributii la pensii daca:
• obtine si venituri salariale sau indemnizatii de somaj sau
• beneficiaza de una din categoriile de pensii acordate in sistemul public de pensii.

Exit mobile version