Chimicalele din hrana noastra

Vasele antiadezive, surse de otravuri
Un studiu efectuat de cercetatorii de la Universitatea Exeter din Marea Britanie arata ca vasele antiadezive produc prin incalzire o substanta numita PFOA. Aceasta afecteaza functionarea glandei tiroide atat prin inhalarea fumului, cat si prin consumul alimentelor preparate in astfel de vase de bucatarie.
Prin prepararea la temperaturi inalte a alimentelor bogate in proteine (carnea) sau a legumelor bogate in carbohidrati (painea, cartofii etc.), ia nastere acrilamida. Specialistii spun ca aceasta substanta este neurotoxica si cancerigena. Nici gratarele facute prin prajirea carnii direct deasupra focului nu sunt sanatoase, sustin nutritionistii. Prin arderea grasimilor se produc dioxine care, pe termen scurt, dau leziuni cutanate, iar pe termen lung determina slabirea sistemului imunitar si afecteaza glandele endocrine si sistemul nervos.
Si prin afumarea carnii se produc substante nocive, numite hidrocarburi aromatice policiclice (PAH), mai ales daca s-a folosit fumul de lemn sau de carbuni. Expunerea indelungata la PAH duce la mutatii genetice sau chiar la cancer.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.