Dinamo Bucuresti: 64 de ani de la infiintare (VIDEO)

In 1955, alb-rosii primesc prima cununa de campioni. Dinamo – cu Angelo Niculescu antrenor – impresioneaza, in special atacul Ene I, Neaga, Suru. De asemenea apararea, cu jucatori precum Bacut I, Bacut II, Szoko, Calinoiu, este cea mai buna din campionat (doar 19 goluri primite).
In toamna lui 1956, echipa debuteaza in Cupa Campionilor Europeni (infiintata cu doar un an in urma), premiera si pentru fotbalul romanesc: la 26 august 1956, in fata a 32.000 de spectatori, Dinamo – Galatasaray 8-0. Apoi, la Istanbul, 1-2 si Dinamo obtine prima calificare. Noutatile echipei au fost Utu, cei doi Anghel – Florian si Vasile. Au mai aparut atunci Popa, Nunweiller III, R. Lazar. In acel an 1956, Dinamo a pierdut titlul national si avea sa intre intr-un con de umbra pana in 1959, cand ajunge la un punct de campioni. In schimb, cucereste Cupa Romaniei: Dinamo – Minerul Baia Mare 4-0. Noutati: Varga, Szakacs, Feodot, Bükössy, Cosma. Sezoanele urmatoare n-au fost insa pe masura.
In 1961 dinamovistii obtin locul 2 si cu contributia noilor veniti, Nunweiller IV, Panait, Ivan, Stoenescu, Ene II, Tircovnicu, Eftimie, Sasu, Selymes, David (antrenori Traian Ionescu si Nicusor).
Anii ’81-’82 Cupa UEFA – sezonul acesta a adus multe victorii pentru Dinamo. Ros-albii au intalnit Levski Spartak Sofia, echipa lui Sirakov si Iskrenov (3-0 si 1-2). In a doua runda, o dubla terifianta: Dinamo – Internazionale (cu Bergodi, Bagni, Prohaska, Altobelli, Baresi, Oriali, Marini si Becallossi). La Milano, 1-1 (marcatori: Pasinato si Custov) iar la Bucuresti, 3-2 pentru „caini”, in minutele de prelungire. Dinamo e eliminata de echipa suedeza IFK Göteborg, care a si castigat trofeul in final.
Al 10-lea titlu national va fi obtinut in 1982, cand Dinamo cucereste si Cupa dupa o victorie cu 3-2 contra lui FC Baia Mare. Dupa 5 ani de absenta, Dinamo reintra in CCE, intalnind (si eliminand) Valerenga Oslo. In urmatoarea faza, Dinamo avea sa se confrunte cu o echipa puternica: echipa lui Vizek si Nehoda, Dukla Praga. Au castigat acasa, cu 2-0, obtinand calificarea la Praga: 1-2. Dinamo este eliminata de Aston Villa, clubul lui Bremmer, Cowans, Withe, Shaw si Morley. Al 11-lea titlu vine un an mai tarziu, in 1983. Anii 1983-1984: sezonul incepe cu retragerea lui Cornel Dinu, castigator a 6 titluri de campion si 2 Cupe ale Romaniei, cu 454 meciuri in prima liga si 75 in echipa nationala. In acelasi an Dinamo castiga si al 12-lea titlu.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.