E-urile periculoase
E-urile sunt impartite de specialisti in trei mari categorii: inofensive, suspecte (cele mai multe) si periculoase. Desi numarul aditivilor catalogati drept periculosi este destul de mare (in jur de 50 de E-uri), cinci dintre ei sunt considerati drept cei mai riscanti pentru sanatate.
1. Colorantii chimici, dintre care ar trebui exclusi:
• E102 (tartrazina, yellow no 5) si E104 (galben de chinolina, yellow no 10), care se gasesc in bauturi alcoolice si nonalcoolice, fructe si legume confiate, produse de cofetarie, inghetata, glazuri, creme, biscuiti de culoare galbena, branza topita, supe instant, snacksuri, sosuri, maioneze.
• E150 B, C, D (carameluri), prezent in aproape toate dulciurile, in berea neagra, dar si in whisky.
• E133 (albastru briliant) se gaseste in special in bomboane, sucuri si in guma de mestecat.
• E122 (azorubina, carmoizina), colorant rosu prezent in dulciuri, creme, bauturi si in foarte multe preparate din carne.
2. E320 (butilhidroxianisolul sau BHA) este un conservant care se gaseste in unele unturi, produse din carne, guma de mestecat si in bere. Potrivit Agentiei de Cercetare a Cancerului din SUA, este o substanta cancerigena.
3. Sulfitii (E220-E228) se gasesc in mai toate produsele de pe piata, dar cu precadere in vin. Incetinesc absorbtia vitaminei B1 in organism si provoaca afectiuni intestinale.
Aditivii alimentari nu au valoare nutritiva. Ei sunt adaugati produselor alimentare cu diferite scopuri: de colorare, de conservare, de afanare etc. Potrivit celor mai noi rapoarte ale organizatiilor internationale, una dintre cauzele principale ale imbolnavirilor (de cancer, de diabet, de boli cardiovasculare, de boli ale tubului digestiv, de alergii etc.) o constituie consumul alimentelor imbogatite cu substante artificiale. In listele internationale, aditivii sunt clasificati in 25 de categorii si numerotati specific.
Iata numai cateva exemple: coloranti – pentru a schimba sau a da culoare (E100-E182); conservanti – substante care prelungesc perioada de pastrare a alimentelor (E200-E297); emulgatori – asigura un amestec omogen intre apa si grasimile alimentare (E400-E496); acidifianti – substante care cresc aciditatea alimentelor, imprimandu-le un gust acru (E300-E390); edul-coranti – substante utilizate pentru a da gust dulce alimentelor (E900-E999).
Lista poate continua, deoarece exista multe alte substante chimice adaugate alimentelor. Consumul indelungat de produse alimentare cu aditivi sintetici poate produce organismului uman mari daune. De aceea, trebuie sa citim etichetele produselor si sa optam pentru o hrana cat mai naturala.