Aditivi pentru un gust mai bun
O echipa de cercetatori polonezi si spanioli a propus introducerea in alimentele care contin polifenoli (ceai verde, coaja de struguri etc.) a unui aditiv care sa le modifice gustul specific amarui. Potrivit acestora, majoritatea oamenilor evita sa consume astfel de alimente tocmai din cauza gustului usor amar. Cu toate acestea, propunerea lor nu a fost inca aprobata, deoarece agentul de ingrosare pe care ar vrea sa-l introduca in alimentele sanatoase le-ar putea anula acestora efectul benefic.
O mare varietate de produse alimentare sanatoase sunt caracterizate ca alimente functionale. Acestea includ o serie de componenti, nutrienti sau non-nutrienti, care afecteaza functii ale organismului relevante pentru starea de bine si pentru reducerea riscului de imbolnavire.
Din punct de vedere grafic, alimentele functionale pot fi: alimente naturale in care unul dintre componenti a fost imbogatit (fortifiat) natural in conditii speciale de crestere; alimente ale caror componente au fost adaugate pentru a aduce beneficii sanatatii intestinelor (de exemplu, inocularea laptelui cu bacterii probiotice selectionate la fabricarea iaurtului); alimente din care au fost extrase componente cu efect negativ asupra sanatatii (de exemplu, reducerea continutului de acizi grasi saturati; alimente in care natura unuia sau mai multor componente a fost modificata bio-chimic pentru a induce efecte benefice (de exemplu, hidroliza proteinelor in alimentele pentru copii, pentru a reduce incidenta alergiilor) si alimente in care bio-disponibilitatea unuia sau mai multor componente a fost imbunatatita, pentru a permite o absorbtie mai buna a componentelor benefice.